Blog# 38

22 Apr

Ut a feudalizmusba ?

A koronavirus ” bail out ” , az ugynevezett segitsegnyujtasra osztogatott penz, egy vilagviszonylatban torteno ” MONOPOLIZACIOT ” jelent. Aminek vegrehajtasara, a bankok, a lobbyk a corporaciok reszere, most ugyanugy megkaptak az engedelyt , mint 2011-ben Bush a haborura.

Regen, ahhoz, hogy elvegyek a termeszeti kincseket, haborukra volt szukseg, ma eleg a vilagot eladositani. A legcsodalatosabb szamomra, hogy ezek a dolgok, mindig, az ugynevezett demokraciakban tortennek meg. Ahol az emberek elmennek szavazni, de ugy tunik, soha nem a sajat erdekukben , hiszen mindenrol beszelnek, rasszizmusrol, antiszemitizmusrol, sexual hovatartozasrol, de ami lenyeges lenne, mert osszehozna oket pl. a MUNKABEREKROL , hol, ki es vajon miert keres ennyit, vagy annyit es az mennyit er a mindennapokban, arrol hallgatnak. Es mindaddig, amig a kulonbozo partok, adomanyokbol tartjak fenn magukat egy-egy valasztasi kampanyban, addig a nep kihasznalasa es annak formai vegtelenek.

Nem veletlen, hogy mar Aristoteles is azt mondta : mindegyik demokracia oligarchiahoz vezet. Jezus is azt mondta : itt vagyok, mert megprobaljatok atvenni es atirni a torvenyeinket. Abban az idoben a vallas es a gazdasag egyutt jart, , a ketto egyutt hozott stabilitast, aminek erdekeben, idorol idore, elengedtek az adossagot. ( Sumer, Babilon ) hogy a gazdasag ne essen szet es a hatalom az uralkodo kezeben maradjon. A vallast, mindig az uralkodo osztaly probalja iranyitani . Amikor ez Alexandria idejeben megtortent a keresztenyseggel, hatalmuk a moral es a jotekonykodassal kapcsolatos problemak megoldasara korlatozodott.

Ezert minden nagy valtozasnal , atvetelre kerul, megujul, az osszes vallas. Ezt sokkal konnyebb egy uj kialakitasaval megtenni, mint akar a gazdasagban, akar a vallasban a regi megreformalasaval. Ez tortenik most a katolikus egyhazban, mert szemmel lathatoan, a ket papa kozotti ellentet ezt megmutatta. Ma mar a protesransok sem protestalnak tobbe.

De visszaterve a gazdasaghoz, Marxnak igaza volt, amikor azt mondta: nem lehet “exploitation ” kizsakmanyolas a gazdasagban. Mert a legnagyobb kizsakmanyolok akik nem dolgoznak erte, pl. a foldbirtokosok, vagy a ” landlordok ” realestate tulajdonosok, , hiszen akkor is penzt keresnek, amikor alszanak. Ez volt pl. Angliaban, ahol az elodok elfoglaltak a foldet es beszedtek erte a berleti dijakat.

A gazdasagi szakemberek szerint ki kell venni a foldbirtokosok kezebol , (vagy megadoztatni, mert ki fizet ma adot a profit utan ? csak a nep, mert a gazdag, azt “capital gain’-nek nevezi es nem adozik ) vagy allamositani kell a foldet. A bankok a kamatokkal teszik ugyanezt, ezert sem PRIVAT bankra, sem Foldbirtososokra nincs szukseg, Marx szerint az economy ( gazdasag) egy olyan szisztema, ahol egyutt kell dolgozzon, a hadsereg, a kereskedelem, a kulpolitika, es nem egyeseknek, hanem az egesznek az erdekeben. Szerinte az industrial kapitalizmus feler, egy revolucioval. Ha kidobjuk a foldbirtokos es financial osztalyt ( finance, insurance, realestate ) az leviszi a koltsegeket , a creditet a termeszeti kincseket a nep reszere hasznaljuk, sokkal tobb szocialis segitseget tudunk automatikusan nyujtani. Ezt hivta, szocialis kapitalizmusnak, ami a feudalis rendszer felszamolasat eredmenyezi. ( ez ma pl. Oroszorszag )

Michael Hudson, az egyik legismertebb gazdasagi szakember szerint, ez mukodott az elso vilaghaboruig, de akkor a nyugat gazdasagi fejlodese kicserelodott, mert beepult a financial , landlord, monopoli osztaly es gazdasagi valsagot okozott. Mara , minden haszon,, gazdagsag a felso egy szazalek kezebe vandorolt. Ez a ” PREDATORY FINANCING ” . Az IMF olyan kolcsonoket , ad es adott, amiket nem lehet visszafizetni, ezert “PRIVATIZAL” Ez egy folyamatos egyre erosodo az egesz vilagra kiterjedo hanyatlast eredmenyezett. Marx idejeben, a munkaado allt szemben , a munkassal, ma az ELADOSITO az ELADOSITOTTAL . Ez tortent Romaban is az elso szazadban, amikor Cezart megoltek. ezzel hanyatlasnak indult a birodalom.

Sokan az US-ban is ennek a kezdetet velik felfedezni, masok tevedesbol, azt mondjak, ez olyan mint a nemet fasizmus, mert hogy a US kozponti bankja a FED korlatlan hatalmat kapott , a penzkibocsajtasra es vasarlasra. De Noam Chomsky, akinek velemenyere erdemes odafigyelni , azt mondja : ez teljesen mas, hiszen ott a fasiszta ideologiat kepviselo allam vette at a hatalmat, meg a gazdasag felett is. Itt es most viszont ennek a forditottja zajlik.

En viszont valtozatlanul ugy gondolom, miutan eltem a szocializmusban is, hogy , ha a volt szocialista orszagokat nem adositjak el es utana nem privatizaljak ( azok, akik nem 5-10, hanem evszazados, vagy evezredes tervben gondolkoznak ) egy mindenki szamara elheto , igazsagos rendszerre valhatott volna, egy ici-pici nyitassal is. Hiszen ez volt a tortenemelem folyaman az egyetlen rovid idoszak ( es csodas eredmenyeket ert el, a haboru pusztitasa utan ) amikor a ” foldesur es a parazita banking szisztema,” amelyik minden gazdasagi szakember szerint ARTALMAS atkerult, az allam iranyitasa ala.

Kurepov Borbala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *