Blog # 12

16 Nov

 

Valojaban mit is mondott  Joseph Stiglitz  Nobel dijas kozgazdasz  professzor  ??

Az illiberalis demokraciarol azt, hogy nem  mukodik es mit mondott a  Liberalisrol ?  hogy  MEGBUKOTT  es azt nem csak ebben, amibol az alabbiakban idezni fogok, ( a You-Tubon  megtekintheto : Stiglitz on Globalization, why (,)  globalization fails )(miert bukott meg a globalizacio ? ) hanem az osszes interjujaban, eloadasaiban, ezzel kapcsolatos ertekelesein, ertekezletein, hogy a gazdasagi liberalizmus, globalizmus, ami anno demokratikus elvekre epult, arra, hogy  megkonnyitse segitse a nemzetkozi kereskedelmet, felhozza a fejletlen es fejlodo orszagokat, nagyobb demokraciat teremtsen , nem valt be, az ellenkezojet eredmenyezte.

ANTIDEMOKRATIKUSSA,    IGAZSAGTALANNA   VALT , egyszoval   MEGBUKOTT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miert es hogyan ? a professzor magyarazata a kovetkezo : Az USA-ban a corporationok es privat erdekeltsegek vettek at a hatalmat. Ezert kerul az elnok valasztas billio dollarokba, mert a megvesztegetett politikusoknak leadott penz, a privat erdekeltsegek kezeben es szemeben,  egy hosszutavu,nagyon gyumolcsozo, megbizhato, allam altal garantalt  BEFEKTETES , amiert  cserebe,  Ok irjak es diktaljak, a  sajat  erdekeltsegeiket szolgalo torvenyeket.

Kitert az IMF antidemokratikus politikajara, aminek torvenyeit a central bankok es gazdasagi miniszterek hoztak letre sajat gyarapodasukra, aminek a megvaltoztatasat Kina Oroszorszag es a kihasznalt fejlodo orszagok hosszu  evek ota kerik es ami a mai napig nem tortent meg,

Kitert arra, hogy az IMF  ugy nyujt segitseget, hogy kozben, kieroszakolja a nyugdijak,  a szocialis ellatasok privatizalasat, ami velemenye szerint egy ongyilkossag az orszagok es azok nepei szamara.

Kitert  a nemzetkozi olajvallalatoknak nem csak rablo ( ahol a haszon 82 %-at kiviszik az orszagbol ) hanem kornyezetszennyezo hatasara, pl. Venezuelaban, Boliviaban, ez vonatkozik a gyemant es aranybanyakra is pl. Afrikaban. Ezeknek a monopol erdekeltsegenek a kornyezet szennyezesere, tobbek kozott arra, hogy amennyiben a kornyezetvedelem betartasa miatt profit kieses keletkezik, azt az adott orszagnak kell szamukra megteriteni, ami annyit jelent, hogy a monopol vallalatnak a szennyezesre tobb joga van, mint a nepnek a tiszta vizhez vagy a  tiszta levegohoz.

Kitert arra, hogy a gyogyszeripari monopoliumok, nem adjak pl. az eletmento AIDS gyogyszert  a raszorulo szegeny orszagoknak, pedig tudjak, hogy emberek millioi fognak meghalni, de nem engedik le az arat,  ezekszerint a profitot tobbre ertekelik mint az eletet.

Kitert arra, hogy a World Bank felmerese szerint, az emberiseg  40 %-a napi   $2  alatt  el,  Ez azt  jelenti, hogy ezek az orszagok, soha nem tudjak az eletbenmaradashoz,  szukseges gyogyszert  megfizetni es megkapni, vagy a kornyezetszennyezo monopol vallalatokkal a kornyezetvedelmet betartatni.

Kitert arra, hogy a gazdasagi liberalizacio es privatizacio altal teljesen kiraboltak, ellehetetlenitettek az asvanykincsekben leggazdagabb orszagot Oroszorszagot, a Jelcin kormanyzasa alatt, aki a nyugat altal diktalt gazdasagpolitikat beengedte es megengedte  az orszagban.

Kitert arra, hogy az ivoviz, a kozlekedes, a  szocialis ellatas nyugdijak,oktatas, ( utak, repterek stb ) az allam  iranyitasa alatt kell, hogy maradjon, SOHA nem szabad a spekulans privat erdekeltsegek kezebe adni.

Kitert arra, hogy  az USA kettos mercejet meg kell szuntetni, arra, hogy a Wall-Street pl. Braziliaban a penz kivonasaval fenyegette meg az orszagot, arra az esetre, ha nem az kerul megvalasztasra aki az O valasztottjuk, kitert arra, hogy ez a korrupcio melegagya, az idegen nemzetek politikai befolyasolasa a penzvilag altal egyben a demokracia tokeletes alaasasa.

Kitert arra, hogy a Wall-Street a  market barmelyik iranyban is halad a meglevo  szabalyai alapjan, mindig nyero, ezert tudja sajat erdekeit mindenhol, mindenben es minden korulmenyek kozott ervenyesiteni.

Kitert arra, hogy az 1990-es evektol az amerikai korrupcio olyan mereteket oltott,a  gazdasag liberalizalasanak eroltetesevel, hogy az egyenlotlensegeket nem csak amerikaban es a fejlett orszagokban, hanem globalizalasi politikajuk altal, az egesz vilagon tovabb melyitette,

Kitert arra, hogy velemenye szerint egy eros allami iranyitasra van szukseg, olyan torvenyekkel ami vedi a kornyezetet, a nyugdijakat, a szocialis juttatasokat, tartja az ingyenes oktatast ( ami az USA-ban a szazad elejen ingyenes volt, ma a fiatalok, meg a bankrupsy altal sem tudnak szabadulni a tandijak altal felhalmozott adossagoktol ) kitert arra, hogy mindezek fenntartasahoz az allamoknak ado altali bevetelre van szuksege, ezzel szemben azok a global erdekeltsegek akiknek a jovedelme utan adozni kellene, nem hogy nem adoznak hanem meg adokedvezmenyben reszesulnek.

Kitert arra, hogy teljesen ertheto es JOGOS, hogy az orszagok nem hisznek ebben a liberalizalast globalizalast hirdeto , nepeket orszagokat tonkretevo kizsakmanyolo politikaban es velemenye szerint, ahogy az  USA, Kanada es Mexico kozott  Clinton idejeben letrehozott NAFTA egy totalis bukas  ugyanolyan felelmetes es veszelyes, a most, az  USA altal  europara a  ( TTIP ) es azsiara a (  TTP )  tervezett  gazdasagi szerzodesek raeroszakolasa.

Kitert arra, hogy az USA hiaba a vilag legeladosodott orszaga, addig amig a dollar a sajat orszaganak a penzneme es Ok printelik azt, az adossagukat mindig fizetni tudjak, ellentetben azokkal akik onkent es dalolva belementek egy altala mai napig erthetetlen tomorulesbe.

Es mi a velemenye a professzornak a jovorol? azt mondja, a vilag annyira osszefonodott  TALAN folytatni kellene, ha mar elkezdtuk, REMELI, hogy  kijavithato az amit eloideztek, NEM BIZTOS de talan meg kellene probalni reformalni az iranyvonalat es azt mondja, hogy ESETLEG mukodni fog. Ez ugy hangzik, mint a bankok altal  2008-ben eloidezett ma mar elismert VILAG RABLAS, de akkor azt mondtak tul nagy ahhoz, hogy megbukjon es az adofizetok kifizettek a kirabloikat. Most majd belekenyszeritik a vilagot ujra, a TALAN< ESETLEG< KI TUDJA< REMELJUK alapon a tovabbra is csak a hattervilag erdekeit vedo kulonbozo szerzodesekbe es a modositasok modositasaba es azoknak elfogadasaba.

Mindenkinek ajanlatos elolvasni, meghallgatni  a nagyrabecsult Nobel dijas professzor szavait es tudomasul venni , hogy a liberalizalas, globalizalas , cimu babjatek aminek mindnyajan a  szenvedo alanyai voltunk  MEGBUKOTT.     de,  ha ez a babszinhaz ugyanannak az anonymus  szerzonek, a darabjat, ugyanazokkal a babfiguraknak a rangatasaval probalja tovabb jatszani,  akkor az altaluk beigert javulas,   csak mese marad ezutan is.  Az eletben,  bekabol  kiralyfi , boszorkanybol  tunder, SOHA nem lesz ez csak a meseben letezik.

 

 

 

Kurepov  Borbala

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *